Метро у Дніпрі добудують – Борис Філатов і турецька компанія-підрядник Limak офіційно обмінялися контрактами
28 липня 2016, 23:02

28 липня міський голова Дніпра Борис Філатов провів зустріч з представниками турецького підрядника на будівництво метрополітену - компанією Limak. Керівництво компанії передало остаточний варіант угоди і необхідний пакет документів, який буде регулювати будівництво підземки.

 

 

На офіційному обміні контрактами, які налічують близько тисячі сторінок кожен, були присутні також представники французької компанії-консультанта проекту Еgis і керівництво ВАТ «Київметробуд».

Борис Філатов назвав цю подію історичною для Дніпра. Він подякував усім, хто доклав неймовірних зусиль, щоб угода на завершення будівництва метрополітену стала можливою. Вартість контракту, укладеного з компанією Limak, становить 224 млн євро. Проект завершення будівництва підземки передбачає будівництво 3 станцій в центральній частині міста. Їх загальна протяжність складе 4 км: це станції «Центральна», «Театральна» та «Музейна». Якщо буде технічна можливість, першою повинні відкрити станцію «Центральна», адже найбільший пасажиропотік йде саме через центр міста. Про це заявив мер Борис Філатов. Фахівці кажуть: вивчать питання додатково, але поки особливих перешкод для цього немає.

Турецькі підрядники будуть добудовувати метрополітен за новітніми австрійськими технологіями. За словами члена правління компанії «Лімак Іншаат Сана ве Тіджарет Анонім Ширкеті» Турхан Сердара Баджаксіза, це дозволить прискорити виконання робіт. Але головне - будівництво буде проходити з урахуванням особливостей грунтів Дніпра. «Ми мобілізуємося в повному обсязі, щоб виконати цей проект на всі 100% - так, як ми працюємо в інших куточках земної кулі», - запевнив Турхан Сердар Баджаксіз.

Планувалося, що будівництво триватиме протягом 5 років. Але представники турецької компанії підкреслюють - завдяки співпраці з «Київметробудом» і використання їх досвіду роботи зможуть завершити і за 4 роки. Їх початок заплановано на 20 вересня.

Голова Дніпра також підкреслив - метрополітен може стати рентабельним. Основну роль в цьому зіграє завершення його будівництва. Крім того, за словами мера, в місті нарешті повинна з'явитися єдина логістична система транспорту. «Ніхто цим питанням не займався. Я, мабуть, перший мер, який до цього підходить з наукової позиції. Моє завдання як мера - навести порядок в транспортній галузі. Пріоритет буде відданий муніципальному електротранспорту», - повідомив Борис Філатов.

dniprorada.gov.ua