У Туреччині Борис Філатов уклав домовленості, що гарантують безперервне фінансування добудови метро в Дніпрі, та запросив закордонних коллег контролювати виконання робіт
26 вересня 2016, 12:16

Додаткові домовленості, що спрощують механізми проходження фінансових платежів і гарантують безперервне будівництво трьох станцій метро в Дніпрі, були укладені під час візиту мера міста Бориса Філатова до столиці Туреччини – Анкари. Добудову підземки здійснюватиме турецька компанія «Лімак». Фінансування робіт – змішане. Тож через різницю фінансового законодавства України та Туреччини такі домовленості були просто необхідними.

Під час свого візиту до Туреччини очільник Дніпра Борис Філатов отримав від мера Анкари Мелиха Гекчека гарантії якості робіт, які виконує фірма «Лімак». За 22 роки перебування на посаді керівник турецької столиці здобув достатній досвід співпраці з цим холдингом. Представники Дніпра також відвідали об'єкти, будівництвом яких займається компанія «Лімак». Одним із наймасштабніших проектів, який реалізує турецька компанія, є вокзальний комплекс в Анкарі. Міжнародні інвестиції в це будівництво сягнули чверті мільярда доларів. Вокзальний комплекс має станцію швидкісних потягів, станції приміських потягів і метрополітену. Все це зручно поєднане між собою ескалаторами та переходами. На території комплексу є й великі торгівельний та офісний центри. Вокзальний комплекс звели фактично «з нуля» за 2 роки. На прикладі цього проекту представники Дніпра переконалися – масштабне будівництво у такі короткі терміни є цілком реальним.

Очільник Дніпра Борис Філатов також побував на будівництві однієї з ліній метрополітену в одному з багатолюдних районів Анкари, яке здійснює компанія «Лімак». Підземка налічує 9 станцій, які майже готові до запуску. Мер Дніпра зазначив, що компанія працює за принципом розумної достатності. «Вони застосовують найсучасніші технології, але їхні методи – ощадні. Матеріали, що використовуються в будівництві, дуже якісні, при цьому мають доступні ціни», - пояснив Борис Філатов.

Керівник міста також наголосив, що при будівництві дніпровської підземки декоративні елементи зводів тунелів на станціях матимуть антивандальний захист, оздоблення буде простим та практичним і міститиме місцевий колорит, як станції метро в Анкарі. «Нам слід зробити на наших станціях стилізований Петриківський розпис, щоб було зрозуміло: це саме українська станція», – впевнений мер Дніпра.

Загалом в ході відвідання об'єктів будівництва фахівці української філії холдингу «Лімак» прискіпливо оцінювали якість виконання робіт своїми турецькими партнерами. «З цією фірмою можна мати справу. Крім того, холдинг «Лімак» є також виробником усіх необхідних для будівництва матеріалів», – підсумував мер Дніпра. Борис Філатов запросив турецьких партнерів приїхати до Дніпра, коли там розпочнуться роботи з добудови підземки. Очікується, що до міста прибудуть фахівці з Анкари – інженери, фінансисти і спеціалісти, які опікуватимуться найбільш складними етапами будівництва.

Нагадаємо, що генеральним підрядником добудови підземки є «Київметробуд». Вартість контракту, укладеного з компанією «Лімак», складає 224 млн євро. Фінансовими донорами проекту є Європейський банк реконструкції та розвитку та Європейський інвестиційний банк.

dniprorada.gov.ua