У Дніпропетровському метрополітені рятувальники провели навчання
06 листопада 2014, 23:46

Ніч з 4 на 5 листопада видалась для рятувальників міста Дніпропетровськ насиченою, адже у Дніпропетровському метрополітені пролунав навчальний тривожний виклик. Керівництво Головного управління ДСНС у Дніпропетровській області, сили Дніпропетровського міського гарнізону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, спеціалізовані служби цивільного захисту та служби Дніпропетровського метрополітену» цієї ночі відпрацьовували дії під час ліквідації пожежі на об’єкті Метрополітену.

Проведення заходу розпочалось з шикування учасників навчань та доповіді начальника Головного управління ДСНС у Дніпропетровській області генерал-майора служби цивільного захисту Ігоря Романюка. В цьогорічних навчаннях взяли участь підрозділи Головного управління, підрозділ Дніпропетровського воєнізованого гірничорятувального (аварійно-рятувального) загону, служби комунального підприємства «Дніпропетровський метрополітен», Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», співробітники ДАЇ, СБУ, та вперше – представники волонтерського руху.

Під час теоретичної частини учасники навчань розглянули питання щодо дій при ліквідації пожежі у вагоні поїзду, який зупинився на платформі станції «Метробудівників». Після вивчення характеристики об’єкту та вихідної обстановки, глядачі та учасники навчань спустилися до місця події на платформу в тунель метро. Тут в першому вагоні поїзду, який рухався зі станції «Вокзальна» до станції «Метробудівників» за легендою виникла пожежа. Машиніст електропоїзду при отриманні інформації про пожежу зупинив потяг, відчинив двері та оповістив пасажирів про необхідність евакуації з поїзду та станції.

При виникненні надзвичайної події працівники Метрополітену вжили усіх необхідних заходів згідно плану дій, а саме: зняли напругу з контактної рейки колії, привели кабіну управління поїздом у неробочий стан, увімкнули гальма. Вдягнувши засоби захисту органів дихання, машиніст провів евакуацію пасажирів з вагону та вказав напрям до ескалатору. За допомогою первинних засобів пожежогасіння працівники метро зробили спробу ліквідувати пожежу, та надали інформацію до штабу з ліквідації аварії про неможливість зробити це самостійно. В цей час поїзний диспетчер за телефоном служби порятунку «101» викликав рятувальників, а також сповістив інші аварійно-рятувальні служби міста, аварійно-відновлювальні формування метрополітену, диспетчерські служби метрополітену та відповідальних посадових осіб.

При отриманні інформації про пожежу на місце події оперативно за підвищеним номером виклику були направлені підрозділи Дніпропетровського воєнізованого гірничорятувального загону, рятувальники 1, 2, 3, 4, та 19 державних пожежно-рятувальних частин і фахівці загону технічної служби ГУ ДСНС. Пожежно-рятувальні підрозділи провели розстановку сил та засобів й бойове розгортання. Через сильне задимлення підрозділам ДСНС довелось працювати у складі ланок газодимозахисної служби. Рятувальники одразу приступили до евакуації та пошуку постраждалих. В цей же час підрозділи 8 державного пожежно-рятувального загону організували прокладку рукавних ліній для гасіння пожежі. Після виконання гасіння займання та транспортування постраждалих від платформи по ескалатору до вестибюлю станції, рятувальники передали їх медичним працівникам та волонтерам.

По закінченню відпрацювання підрозділами ДСНС питання розвідки пожежі, евакуації потерпілих з осередку пожежі, нарощування необхідних сил та засобів для гасіння та недопущення руйнування конструкції станції метрополітену, присутні перейшли о наступного учбового місця, де медичні працівники спільно з волонтерським загоном Червоного Хреста продемонстрували дії з надання невідкладної допомоги постраждалим.

Цьогорічні навчання виявилися динамічними, насиченими та корисними для усіх задіяних служб. Вперше до подібних заходів були залучені волонтери. На підведені підсумків було зазначено, що всі учасники, попри складність об’єкту та інтенсивний темп відпрацювання, впорались з покладеним завданням та готові до виконання завдань за призначенням.

«Цьогорічні навчання пройшли на високому рівні. Рятувальники ДСНС продемонстрували свою професійну майстерність, а задіяні служи – злагодженість дій та точність в прийнятті рішень з ліквідації наслідків надзвичайної події. Вперше до подібних заходів були залучені волонтери, які гідно продемонстрували навики надання першої допомоги потерпілим та підтвердили свій статус надійних помічників рятувальникам. Сьогоднішній захід – це гарний приклад того, що лише під час практичних навчань учасники можуть удосконалити навики оперативного реагування», - зазначив генерал-майор Ігор Романюк.

 

Головне управління ДСНС України у Дніпропетровській області