Дівчачі пригоди Лотта Сирна лихоманка
25 вересня 2021, 17:00

Сучасний світ кидає виклик авторам та видавцям, вимагає постійної трансформації, пошуку нових методів подання інформації для дітей та підлітків, способів захопити увагу аудиторії через візуальне оформлення, нестандартні формати видань тощо. Особливо усе, перелічене вище, стосується літератури для дітей 8 до 12 років. У цей період через надмірну допитливість життя підлітків насичене безліччю пригод, переживань, відкриттів, навіть часом викликів. Відбувається певна переорієнтація поглядів, переосмислення власного «Я» в колективі та в дорослому світі.

У цей час дехто починає вести власний щоденник із записами таємниць. Інші ж, хто вважає цей спосіб висловлення думок та накопичених емоцій застарілим чи нудним, можуть почитати літературу про підлітків, оформлену як щоденникові записи, наприклад:

— серія «Ліззі Карбон» Маріо Феслер

— серія «Зося з вулиці Котячої» Агнєшка Тишка
— серія «Лотта та її “катастрофи”» Аліс Пантермюллер.

Героїня останньої, запальна, весела, активна й товариська дівчинка Лотта, не любить нудьгувати і шукає веселі розваги, їздить у подорожі, виховує своїх братів-дурбецал. Сучасна книга-комікс від Видавничого дому Школа підіймає настрій короткими замальовками нескінченних халеп-катастроф Лотти та її друзів у школі, на відпочинку, в звичайних буденних ситуаціях. Завдяки серії «Лотта та її “катастрофи”» юні книголюби-дослідники поринуть у світ Лоттиних витівок й не зможуть відірватися від читання.

Командна робота й веселий настрій

Україна — країна, де любов до книги закладається в маленькі серця ще з раннього дитинства. Поряд з нашими вітчизняними письменниками, доступними стали бестселери сучасних європейських авторів, якими також варто поповнювати книжкові полиці домашньої бібліотеки. Ці видання збагачують світогляд читача, сповнюють його новими хвилюваннями, позитивним досвідом, викликають різні почуття через нові цікаві форми подання текстів.

Звичайно ж, іноземна книга була б геть не зрозумілою для нас, якби не клопітка робота перекладачів. Їхня роль вельми значуща, адже подеколи непросто відтворити специфічний колорит фрази, жарту, особливості мовлення персонажів засобами української мови. Видавництво «Школа» разом із українською перекладачкою Іриною Андрієнко-Фрідріх створило чудову історію про 10-річну дівчинку Лотту, посиливши потужний результат від співпраці німецької авторки Аліс Пантермюллер та художниці Даніели Коль.

Малюнки всередині видань серії «Лотта та її “катастрофи”» додають історії ще більшої комічності, допомагають краще уявити все, що відбувається з Лоттою, Шаєн, Паулем, їхніми родинами, однокласниками і вчителькою пані Какало. Тексти бестселера «Лотта та її катастрофи» перекладено двадцятьма мовами. Серія популярна серед книголюбів по всьому світу. У 2019 році відбулася прем’єра фільму про Лотту в німецьких кінотеатрах. На сайті Видавничого дому «Школа» вказані актуальні ціни на всі 10 частин. Замовлення від 400 грн відправляються безкоштовно в межах України.

Нові пригоди Лотти

Лотта Сирна лихоманка — сьома книга про чергові пригоди-катастрофи дівчинки-підлітка. Починається новий навчальний рік. Лотта, Шаєн та Пауль навчаються у шостому класі й дуже пишаються цим. Щоб зробити навчання більш різноманітним, у школі запроваджено тиждень гурткової роботи. Це стало справжньою подією. Однак, шкільний спокій було порушено появою нового учня із Франції — Ремі. Як і українська молодь, яка потрапивши в іншомовне середовище, починала б нервувати, так і новенький відчуває певний дискомфорт. Щоб позбутися цих відчуттів, він вирішує подружитися з головними героями. Та надмірна увага Ремі до Лотти дуже дратувала дівчинку:

  • - безглузді подарунки;
  • - безупинні погляди;
  • - постійний смердючий запах сиру...

Щоб дізнатися, як саме вони впоралися з усіма викликами шкільного життя та як і гуртки вибрала Лотта, варто лише купити книгу «Сирна лихоманка» вперше в перекладі українською авторки Аліс Пантермюллер з ілюстраціями Даніели Коль в інтернет-магазині Видавничого дому «Школа».

Читачі разом із героїнею відвідають різні країни, мальовничі місцини, завітають на цікаві заняття в школі та ін. Історія Лотти напевне надихне книголюбів дізнаватися щось неординарне та створювати щось корисне.

Приватний щоденник

Видавництво Школа пропонує познайомитися з усіма «катастрофами»; хоча зазирати у приватний щоденник не дуже чемно, але пригоди, що трапляються з Лоттою, варті того, щоб порушити право не секретність. Загалом серія налічує десять книжок:

  1. 1. «Скрізь повно кроликів»
  2. 2. «Наскільки все куме-е-едно»
  3. 3. «Заклинателька змій»
  4. 4. «Фокус-покус і кіно»
  5. 5. «Тварини, рятуйтесь!»
  6. 6. «Останній цьомчик лося»
  7. 7. «Лотта та її катастрофи Сирна лихоманка»
  8. 8. «Без лами немає драми»
  9. 9. «Цирк на дроті»
  10. 10. «Черевичок кенгуру».

Кожна з них створена за принципом щоденника, в якому описуються події, що сталися з персонажами історії, їхнє ставлення до різних ситуацій, ціна деяких вчинків. Також тут зображуються щирі емоції та переживання дівчинки-підлітка. Серія книг про Лотту стане чудовим прикладом для юних читачів, щоб створити власний щоденник, зібрати докупи власні думки, згадати позитивні чи неприємні обставини, проаналізувати власну поведінку та побудувати плани на майбутнє.

Для доросліших креативних читачів видавництво «Школа» пропонує придбати «Блокнот-мотиватор» з чорною або м’ятною обкладинкою, який допоможе зорієнтуватися у питаннях:

  • - з чого почати писати все, що переповнює зсередини;
  • - що саме занотовувати;
  • - в якому стилі оформлювати записи тощо.

Ознайомитися з переліком нашої літератури можна за посиланням https://schoolbook.com.ua/