Все про комп'ютерну діагностики сучасного автомобіля
28 жовтня 2020, 21:38

Все про комп'ютерну діагностики сучасного автомобіля

Автомобіль сьогодні - складний пристрій, напханий сучасними технологіями. Проте, не дивлячись на постійно підвищують технологічність, автомобіль не стає абсолютно надійним. Навіть новітні машини не застраховані від несправностей і не найзначніший гарантійний термін є найголовнішим свідченням цього. Але, не будемо про сумне. Краще поссмотрім на практичну сторону справи.

У разі несправності сучасного автомобіля, складного пристрою з безліччю електронних систем, перед автовласником виникає два питання: у чому причина несправності, і як усунути цю несправність. На перше питання покликана відповісти комп'ютерна діагностика, що представляє собою процес оцінки технічного стану авто і визначення несправності. Якість діагностики прямо впливає на обсяг ремонтних робіт і, відповідно, на витрати по виправленню неполадки.

Важливий момент: власник сучасного авто, що має певні знання з влаштування автомобіля, може сам провести певну діагностику за зовнішніми ознаками і навіть зробити деякі кроки щодо виправлення неполадки. Це особливо актуально, якщо власник автомобіля перебуває в дорозі і до найближчого автосервісу ще їхати і їхати.

Однак проведення технічної діагностики вимагає глибоких знань, а головне, наявності спеціалізованого обладнання, програмного забезпечення та навичок його використання. Відповідно, комп'ютерна діагностика проводиться, найчастіше, в спеціалізованих автоцентру.

Актуальність комп'ютерної діагностики автомобіля

Сучасні авто просто напхане електронними системами і від цього вже не піти. Коректність роботи автоелектрики та виявлення конкретних несправностей забезпечує саме комп'ютерна діагностика.

Завдяки спеціальним сканерів і програмного забезпечення можна проконтролліровать роботу двигуна, а також перевірити функціонування таких систем, як АКПП, контакти електричних ланцюгів, впорскування палива, датчики ДВС і багато іншого. Спеціальне обладнання підключається до електронних блоків управління автомобіля і дозволяє бачити роботу Автосистем в прямому режимі. Спеціаліст інтерпретує дані, що надходять на підставі нормативів виробника конкретної моделі авто.

Для отримання точних результатів така діагностика повинна проводитися за допомогою спеціалізованого сканера. Також необхідний відповідний софт, який відрізняється в залежності від конкретної марки і моделі авто. На жаль, реальне положення справ таке, що навіть в давно працюючих автомайстернях часто використовується не спеціалізоване обладнання, «переробки», неліцензійний софт, що негативно впливає на результати. Ще одна часта проблема - низький професійний рівень багатьох фахівців, особливо серед «гаражників».

Як зрозуміти, що пора проходити комп'ютерну діагностику автомобіля? Є ряд ознак, які не можна залишати поза увагою і оперативно реагувати. Наведемо деякі з них на прикладі роботи двигуна автомобіля:

  • - Неякісний пуск мотора;
  • - Нестійкість роботи, плаваючі обороти на холостому ходу і зниження потужності двигуна;
  • - Швидкість автомобіля «стрибає» без участі водія;
  • - Поява сторонніх шумів при роботі двигуна автомобіля;
  • - Збільшення витрати палива;
  • - Збільшення витрати моторного масла і т.д.

Досвідчені фахівці можуть на основі комп'ютерної діагностики зробити висновки про стан автоелектрики і двигуна, і, відповідно, знайти першоджерело проблеми. Що зазвичай перевіряється в автосервісі:

  • Комп'ютерна діагностика;
  • - Діагностика автоелектрики і датчиків;
  • - Діагностика запалювання;
  • - Перевірка компресії двигуна автомобіля;
  • - Перевірка системи упорскування палива;
  • - Комп'ютерна діагностика навісного обладнання автомобіля;
  • - Діагностика підвіски.

Комп'ютерну діагностику рекомендовано проводити раз на півроку, що дозволяє знаходити проблеми на стадії їх виникнення та з мінімальними витратами від них позбавлятися. На жаль, через фінансові причини багато автовласників звертаються в автосервіси вже після виникнення серйозних проблем, що спричиняє необхідність дорогого ремонту двигуна або автоелектрики.

Тим часом, подібним власникам сучасних автомобілів, що зазнають фінансові труднощі, варто було б пам'ятати, що в наш непростий час не всі настільки забезпечені, щоб нехтувати сервісом і періодичної діагностикою. Скупий платить двічі і часто набагато більше, ніж економить і це факт.