Солідол: види та переваги застосування
24 вересня 2020, 22:20

Що таке солідол: види, особливості, застосування

Від появи густої олії «Солідол» у XX столітті минуло не одне десятиліття, а воно й досі лишається чи не найпопулярнішим мастилом. У різні часи частка цієї марки в загальному обсязі подібних речовин складала 30-70%, тож не дивно що її назва стала загальновживаною, і тепер нею позначають практично всі продукти зі схожими властивостями. Але чому солідол став таким популярним? Пропонуємо розібратися.

Види та особливості

Назва мастила дослівно перекладається як тверда олія. Ще одна застаріла назва солідолу — тавот.

Продукт складається з базових індустріальних рідин — нафтових фракцій, відібраних внаслідок отримання бензину, до яких додали загущувачі на натрієвій та кальцієвій основі. Залежно від сировини, яку використовували на виробництві, колір продукту може змінюватися від світло-жовтого до темно-коричневого.

Виходить, що солідол — пластичне антифрикційне мастило загального призначення. Проте головна його функція — зниження тертя між деталями та запобігання їх інтенсивному зношуванню в процесі роботи.

За походженням та способом виготовлення солідолові речовини поділяють на:

  • - жирові — як загущувач використано жирні кислоти олій природного походження;
  • - синтетичні — під час виробництва використовують синтетичні жирні кислоти.

Перший вид — «Солідол-Ж» — вважається більш якісним і має вищі технічні характеристики. Що стосується другого різновиду, то «Солідол-С» перевищує попередній варіант за кількома показниками та активно застосовується виключно в промисловості.

Існує також дві групи за консистенцією продукту:

  • - звичайний;
  • - прес-солідол.

Першим різновидом змащують необхідні деталі, а другий через низьку в’язкість доводиться закачувати у вузли, використовуючи прес-маслянку.

Переваги технічного солідолу

Сьогодні на ринку представлено безліч мастил, виготовлених за сучасними технологіями. Проте їм не вдалося зовсім витіснити традиційний солідол, оскільки він має безліч переваг:

  • - має високі характеристики, які дають можливість застосовувати для обслуговування більшості вузлів, які працюють у нормальних умовах, а також під впливом завищеного навантаження, вологи, води та пилу;
  • - абсолютно нетоксична, безпечна для людей речовина;
  • - високі антикорозійні властивості дозволяють використовувати його також як консерваційну речовину;
  • - найкраща якість, перевірена часом. Попри те, що наразі під цією назвою випускають продукцію різні виробники, вони дотримуються традиційної технології.

Де застосовується мастило?

Галузь застосування солідолу визначається його характеристиками та перевагами. Одразу зазначимо, що речовину не рекомендується застосовувати за високих температур, але водночас вона чудово працює під впливом вологи.

Так, мастило знайшло своє місце в:

  • - обслуговуванні автомобілів — ним змащують петлі, дверні замки, замок багажника, важелі, втулки, вузли склопідіймачів тощо. Однак це стосується переважно вітчизняних авто, адже речовина несумісна з пластмасовими та гумовими матеріалами, які використані в сучасних моделях;
  • - догляді за механічними та електроінструментами — речовина надзвичайно ефективна для більшості інструментів. Тільки треба пам’ятати про невисокий поріг верхніх робочих температур;
  • - промисловості — використовується як речовина для змащування та консервування у вузлах обладнання;
  • - господарстві — окрім обслуговування різноманітних приладів, ним також обробляють свіжі зрізи дерев, щоб запобігти їхньому захворюванню;
  • - народній медицині — для загоєння ран, виразок, лікування псоріазу. Але треба враховувати, що для таких цілей треба користуватися не технічним, а очищеним продуктом.

Як бачите, солідол — багатофункціональна речовина. Завдяки своїм властивостям вона і досі активно застосовується в побуті та для промислових потреб. Однак треба уважно вибирати вид мастила і користуватися ним виключно за інструкцією.