В конкурентній боротьбі адвокатська допомога зайвою стати не може
01 вересня 2020, 20:28

Діючим законодавством встановлено можливість створення різних організаційних структур господарської діяльності й у кожному конкретному випадку надається юридичне право створити той суб’єкт, який найбільшою мірою відповідає економічним та юридичним інтересам власника (власників) бізнесу.

Разом з тим, необхідно врахувати всі ключові фактори. Основними на наш погляд є:

  • - майнова відповідальність власника (власників) суб’єкта господарювання;
  • - система оподаткування (можливість вибору найбільш оптимального варіанту).

Щодо першого пункту, то суть питання полягає у передбаченій законодавцем відповідальності суб’єкта господарювання в межах майна цього суб’єкта (відповідальність не розповсюджується на майно засновників) або ж засновники відповідають власним майном.

Питання вибору найбільш оптимального варіанту оподаткування вимагає більш детального розгляду.

Почнемо з економіко-правових відношень, що існують в умовах ринкової економіки. Що є рушійною силою, яка спонукає до розвитку економіки в умовах ринку? Це конкуренція.

Конкуренція в економіці виконує такі функції:

• регулює і встановлює ринкову вартість товару;

• зводить перелік товарів та послуг (робіт) на ринку до суспільно необхідних.

При цьому, конкуренція являє собою безперервний процес закріплення одних критеріїв конкурентоздатності та напрацювання інших. Конкурентоздатності характерна багатомірність критеріїв, а тому для підтримання необхідного рівня конкурентоздатності неможливо зосередитися виключно на одному критерії.

Водночас реагування окремих учасників конкурентного середовища на одні й ті ж ситуації може бути різною й передбачити подальшу ситуацію з необхідною достовірністю не завжди можливо – як наслідок довгострокове прогнозування є утрудненим.

Таким чином помилки в конкурентній боротьбі обумовлені складністю самого процесу конкуренції, однак це жодним не звільняє керівників бізнесу від прийняття найбільш виважених та вірних рішень.

Звичайно такі рішення є можливими й доступними кожному суб’єкту ринку при виконанні певних умов. Однією з таких є залучення висококваліфікованих фахівців.

Наприклад, багато питань в діяльності підприємства пов’язано зі сферою права та оподаткування. Вагома частка рішень правового характеру, до того ж, містять високий ступінь ризиків. Це перед усім договірна робота – неякісні договори досить часто є причиною збитків. Те саме стосується й оподаткування.

Втрати жодним чином не сприяють підвищенню конкурентоздатності підприємства.

Зрозуміло, що правові питання мають вирішуватися відповідними фахівцями, якими є юристи та адвокати.

Джерело: slinko.com.ua/uk/